Baked Oats met peer (suikervrij, vegan)

Aan mijn naam hebben jullie vast wel kunnen zien dat ik gek ben op oats of te wel havermout. Het is dan ook maar goed dat havermout zo gezond is 🙂 Het bevat veel voedingsstoffen, zorgt voor een goede spijsvertering, is goed voor je cholesterol- gehalte en schijnt zelf te beschermen tegen kanker!   Nog een voordeel van havermout: het is enorm  veelzijdig. Je kan er van alles mee maken : koekjes, pannenkoeken, muffins, pap enz. Vandaag deel ik een van mij favoriete ontbijtrecepten met jullie.

Baked Oats met peer

Het  kost even tijd en is dus geen ontbijtje voor een drukke ochtend maar het resultaat mag er zijn. Door de speculaaskruiden en de peer is dit een lekker ontbijt voor op een koude herfst of winter ochtend. Ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik. Het recept is voor 3 porties maar koud smaakt het de volgende dag minstens zo lekker, opwarmen in de magnetron is ook een mogelijkheid of eet een kleiner stuk als tussendoortje 😉 Je kan het afgedekt in de koelkast minstens twee dagen bewaren (langer stond het er nooit bij mij 🙂 ) Als je nog niet zolang suikervrij eet en dus gewend bent aan een zoetere smaak kun je de appelstroop ook vervangen door honing.

Ingrediënten voor 3 porties:

  • 100 gram havervlokken
  • 160 ml (plantaardige) melk
  • 20 gram amandelen
  • 1 rijpe handpeer
  • 2 tbsp appelstroop* (suikervrij bv. van zonnatura of canisius)
  • 2 theelepels speculaas/koek-kruidenbaked oats peer
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een kleine ovenschaal
  • vet om de ovenschaal in te vetten

eventueel:

  • wat rozijnen of gedroogde pruimen
  • 1 tbsp lijnzaad
  • 1 theelepel citroensap (om het fytinezuur in de noten af te breken)

* tbsp = tabelspoon (amerikaanse maat) = ong 1,5 eetlepel

voorbereiding: (een dag van te voren)

Maal de helft van de havervlokken samen met de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg de (plantaardige) melk, speculaas-kruiden,  en eventueel citroensap, het lijnzaad en het gedroogde fruit toe. Laat dit een nacht afgedekt in de koelkast staan zodat de havervlokken het vocht goed op kunnen nemen.

bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de ovenschaal in. Haal het havervlokken-notenmengsel uit de koelkast. Voeg de appelstroop en het bakpoeder toe. Schil of was de peer en snijd hem in stukjes. Roer de stukjes peer door het mengsel. Giet het mengsel in de ovenschaal. Zet het 30 à 40 minuten in de oven tot de bovenkant hard is. Verdeel het in drie stukken en serveer warm met eventueel wat extra appelstroop. Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s